Arven – et folkeeventyr prosjekt fra 2024-2025

Arven er et prosjekt som skal bidra til å løfte norske folkeeventyr og muntlig fortellerkunst, inn i samtiden gjennom kompetanseløft, fagfelledrevet kunstnerisk utviklingsarbeid og arenaer for fortellerkunst. 

Arven vil formidle folkeeventyr gjennom utforskende forestillinger og fortellersituasjoner for primært barn, men også voksne. Arven skal oppfordre unge fortellere til å ta i bruk folkeeventyr. 

Prosjektet er støttet av Sparebankstiftelsen.

Arven ender i en forestilling hvor hele samlingen av Asbjørnsen & Moe (AM) blir fortalt over 2 døgn. Arven er et demokratisk prosjekt hvor folkeeventyr er en artikulasjon og refleksjon over samtidens normer og verdier. Prosjektet strekker seg fra juni 2024 til september 2025. For å nå prosjektets mål vil ulike aktiviteter gjennomføres. 

Fortellere i dag må være bevisste på hvordan vi forvalter og formidler arven etter AM. Vi må være kritiske og utforskende hva den representerer, hvordan den kaster lys over samtiden, og se på hva den ikke representerer snart 200 år etter innsamling. Fortellere må finne balansen mellom revitalisering av de gamle fortellingene, ved perspektiv, lesemåte og justeringer. Dette blir synlig gjennom tekst, undertekster, kontekstualisering, metatekster og fortellerens fysiske uttrykk. Folkeeventyr er en sosial konstruksjon. Et folkeeventyr er beregnet på å fortelles muntlig. Det krever blant annet en forestillingsevne fra lytterne, noe filosofen Nussbaum mener er helt essensielt for å kunne delta i et demokrati. Et individ skal kunne forestille seg hva det vil si å være en annen som ikke er lik en selv. Den muntlige formidlingen av et folkeeventyr trener blant annet på denne evnen.

Gjennom prosjektet vil FF gjennomføre følgende: 1. kunstnerisk prosess og praksis –månedlige seminarer hvor fortellerne kommer sammen for å utforske, eksperimentere, diskutere, vise og reflektere over en praksis i arbeid med folkeeventyr. 2. Fortellerkafe – FF arrangerer egne AM fortellerkafeer. En fortellerkafe har en uformell setting hvor flere fortellere opptrer med kortere folkeeventyr. 3. Fortellersceniske verk – Medlemmene skaper forestillinger som prøves og gjennomføres i skoler, biblioteker og museer. 4. Geriljafortelling – handler om å fortelle i det offentlige rommet hvor lytterne ikke er klar over at det skal foregå en fortellersituasjon. 5. Podkast – en del av prosjektet er formidling av kunnskapen som erhverves, gjennom podkast som skal være fritt tilgjengelig for alle. 6. Dokumentasjon – alle aktiviteter og hendelser blir dokumentert gjennom video- eller lydopptak, foto, logg og feltdagbøker. 7. Felles arrangement: hele AM samlingen blir fortalt i Studenthallen på OsloMet -storbyuniversitet (Oslomet). Arrangementet blir strømmet og gjort digitalt tilgjengelig for ettertiden. Forestillingen er gratis. 8. Antologi – kunnskapen tilgjengeliggjøres gjennom en antologi beregnet på en bred målgruppe. 

Gjennom prosjektet vil Fortellerne gjennomføre følgende: 

1. kunstnerisk prosess og praksis –månedlige seminarer hvor fortellerne kommer sammen for å utforske, eksperimentere, diskutere, vise og reflektere over en praksis i arbeid med folkeeventyr. Gjennom fagfellebasert arbeid skal FF lese seg inn i samtidens vitenskapelige- og humanistiske teorier og rådende filosofiske ideer, både for å kunne stå støtt i møte med kunst- og kulturdiskursen, men også for å undersøke hva dette gjør med en fortellernes utøverpraksis. Prosjektet skal undersøke fagfeltets ikke artikulerte konvensjoner, en blanding av ubevisste vaner, personlige liker og ikke-liker, ideer som en forteller antar representerer muntlig fortellerkunst uten at det egentlig finnes pålitelige kilder for dette. FF ønsker derfor å reflekter rundt folkeeventyrene ut fra postkvalitativ-, queer-, økokritisk- og wildteori. Denne delen er også åpen for ikke medlemmer. 

2. Fortellerkafe – FF arrangerer egne AM fortellerkafeer. En fortellerkafe har en uformell setting hvor flere fortellere opptrer med kortere folkeeventyr. En stor del av fortellerkafeene er beregnet på barnefamilier, dette for å styrke den sosiale sammenhengen et folkeeventyr står i. Alle familier har fortellinger og trenger mer materiale å fortelle rundt. Det er tenkt at Fortellerkafeene skal ha en så lav billettpris at hele familier kan delta. 

3. Fortellersceniske verk – Medlemmene skaper forestillinger som prøves og gjennomføres i barnehager skoler, biblioteker og museer. Fortellerforestillingene bygger på folkeeventyrene og skal fungere som en didaktisk ressurs inn i sammenhengen. Her ønsker FF også å være tilstede i voksenopplæringen, da altfor lite kunst og kultur tilbys denne viktige institusjonen. 

4. Geriljafortelling – handler om å fortelle i det offentlige rommet hvor lytterne ikke er klar over at det skal foregå en fortellersituasjon. 

5. Podkast – en del av prosjektet er formidling av kunnskapen som erhverves, gjennom podkast som skal være fritt tilgjengelig for alle. 

6. Dokumentasjon – alle aktiviteter og hendelser blir dokumentert gjennom video- eller lydopptak, foto, logg og feltdagbøker. 

7. Felles arrangement: hele AM samlingen blir fortalt i Studenthallen på OsloMet -storbyuniversitet (Oslomet). Arrangementet blir strømmet og gjort digitalt tilgjengelig for ettertiden. Forestillingen er gratis. 

8. Antologi – kunnskapen tilgjengeliggjøres gjennom en antologi beregnet på en bred målgruppe.